tisdag 31 augusti 2010

Där man är född...där har man sina rötter.

Enligt Bondepraktikan så är det nu höst från den 1 september. Man kan tydligt märka tecken på att så är fallet.
I Uppsala finns en gata som heter Erik Dahlbergs väg. Den går från slottet ut mot Sunnersta. Efter den vägen så planterade man för flera år sedan björkar från hela landet. Först satte man en björk från Skåne. Sen en björk från Småland sen från Värmland och Dalarna osv. Sist en björk från Norrbotten. Nu har dessa björkar vuxit upp till stora träd. Inressant att lägga märke till är att den björken som är från Norrland gulnar först och tappar sina blad först. Björken från Skåne ser fortfarande helt sommrig ut. Likadant är det på våren. Björken från Skåne slår ut först medan den nordligaste björken slår ut sist. Visst är det märkligt.
Dax att plocka svamp. Ut i skogen och leta.

lördag 14 augusti 2010

Att städa holkarna

Snart är det höst. Kvällarna blir längre o längre. Men planeringen inför nästa vår har nu tagit sin början. Jag har naturligtvis nu efter att fågelungar flugit ur holkarna städat dessa. Detta är viktigt för annars kommer löss o ohyra in i bona. Det är väldigt intressant att studera hur olika fåglarna inreder sina holkar. I min favoritholk, med den röda pinnen som ni läst om tidigare där bodde en svart o vit flugsnappare. En mycket proper sådan. Han hade kavaj o mittbena och jobbade på AMS (Allmänna Mesars Sällskap). Han hade faktiskt ett Marbodalkök i sin holk. Det sved i hjärtat att behöva sopa undan det hela. Det fanns vinkyl o krokar i taket på vilka man kunde hänga vispar och dylikt. Annars var det mest IKEA-stuk i de andra holkarna. Lätt och sätta upp och amorteringsfritt i juli var nog det som lockade. Ja ja nu är holkarna tömda men jag har hyrt en blåmes vid namn Natalja som ska komma och finstädar. Svart naturligtvis.

måndag 2 augusti 2010

Det är dom små små detaljerna som gör ´et...

Skaldade Povel Ramel på 50-talet och han hade så rätt så rätt.
Jag kom och tänka på det här i våras när jag var ensam på landet. Jag steg upp tidigt för solen sken från en klarblå himmel och nu var det dax för den traditionella frukosten ute på gården. Frukost med hårdkokt ägg. Det gäller att få ägget lagom hårdkokt. Då gör man så här att man lägger ägget i kastrullen från start. Sedan när vattnet kokat stänger man av spisen och låter ägget efterkoka i exakt sex minuter. Då får man den perfekta konsistensen på ägget. Sedan skivar man ägget på ett mjukt tunnbröd och har på lite Kalles. Under tiden kokar man kaffet. Häller upp i en stor kopp och så på med mycket mjölk...hjälp, jag hade glömt att handla mjölk. Ensam mitt i skogen. Grannarna borta. Jag har ingen mjölk.
Att en sådan liten detalj kan förstöra och irritera är väl konstigt.
Povel hade rätt. Det är dom små små detaljerna som gör ét.