Nu är det brytningstid mellan att sitta ute eller inne och äta middag.
Det bästa är väl i alla fall att sitta ute och äta och njuta av kvällssolen. Och då för att få upp värmen så föreslår jag att man gör en riktig fransk löksoppa.
Själv mins jag riktig löksoppsätande på Place du Tertre en tidig på 80-talet i Paris. Härligt.
Gör så här…
Skala 4-5 medelstor lökar och skiva dem tunt.
Fräs löken i smör i en stekpanna tills den får färg. Jag brukar fuska och tillsätta en liten nypa socker i löken när jag steker. Detta får ni inte tala om för något proffs men löken får då lite mer färg och bättre smak. Löken skall stekas tills den blir lite genomskinlig.
Tillsätt 1,25 liter vatten tillsammans med löken i en kastrull.
Salta lite och tillsätt en buljongtärning. Detta är fusk men det gör jag i alla fall för då blir det mera smak på soppan.
Krydda med timjan o peppar och låt koka under lock i 20-25 minuter.
Riv stark ost och rosta brödskivor.
Slå upp soppan i ugnsfasta sopptallrikar. Doppa ner brödet och osten och gratinera i ugnen på 250 graders värme. Tills osten smälter.
Ett glas vitt är väl inte fel till denna soppa och så lite vitt bröd att doppa i.
Sedan kan sätta på lite fransk musik och låtsas att man sitter på Place du Tertre.