torsdag 14 januari 2010

Håkans räkrätt

Det lackar mot fredag och jag tänkte tipsa om en räkrätt som är god. I vår familj har nästan alla en räkrätt uppkallad efter sig. Om man säger Robbans, Emmas, Johans räkrätt så vet alla vad det är.
I dag skall vi göra Håkans räkrätt. En riktig 70-talare.
Tag fram en stor stekpanna. Själv brukar jag använda en traktörpanna med koppar i botten. Den är snyggare att servera ur än en teflonpanna.
Tina 500 gr räkor och ställ åt sidan.
Skala 2 äpplen. De skall vara av den lite syrliga sorten. Skär dessa i småbitar.
Skär en röd paprika i små bitar. Det blir snyggare färg med röd. Jag använder nästan aldrig grön paprika i matlagning.
Slanta en lagom stor purjolök.
Hetta upp stekpannan och tillsätt smör. Olja blir inte så gott. 70-tals stuk ska det vara.
Häll i äpplen, purjo och paprika i pannan och nu börjar ett arbete som kräver lite feeling.
Äpplena suger upp smöret och pannan blir torr. Tillsätt lite vatten åt gången samtidigt som ni tillsätter chilisås. Det går åt minst 2 till 3 matskedar chilisås.
När det blivit en röra av det hela, inte äppelmos utan lite tuggmotstånd i äppelbitarna så tillsätter ni minst 2 matskedar curry. Blandningen skall bli ordentligt grön.
Slå på 3 dl riktig grädde och rör om. Smaksätt med chilisås och mer curry om ni tycker så att det blir lite starkt.
Lägg räkorna ovanpå så de blir lite varma.
Klart att äta med ris och vitt vin.
Trevlig fredagskväll.
Jag tycker att På Spåret är bra (gubbvarning)