lördag 17 april 2010

Att ta hand om sparrisen

Nu är våren här och vårtecken trillar in på löpande band. Snön smälter. Det börjar prunka i rabatterna. Tranor ramlar ner i Småland.
Om ni nu är uppmärksamma i affärerna så finns det även ett vårtecken där. Färsk sparris. Ja ja nu kanske det finns färsk sparris året om men förr var det här ett vårtecken. Om jag nu tänker mej att jag står i ett restaurangkök med randiga byxor och kockmössa och så kommer chefskocken in och delar ut sina order inför kvällens sittningar. Så säjer han ”Jaha och du Håkan tar hand om sparrisen”Vet ni då vad man skall göra? Jo man skär av 0,5 cm av den grova ändan. Sedan tar man ett verktyg som liknar en osthyvel och så hyvlar man av ett tunt lager av det yttersta skiktet på sparrisen. Sen är den klar för tillredning. Som förrätt kan man koka sparris i lite saltat vatten och servera den med lite saltat smör. Eller varför inte göra en egen majonnäs och spetsa den med lite citron. Som huvudrätt kan ni göra en riktig 80-talare.
Linda in sparris i kokt skinka. Lägg rullarna i en ugnseldfast form. Vispa 2 dl grädde och häll i chili sauce och HP sauce så stt det smakar bra. Häll över såsen och skiva ner champinjoner och lite tomater och skiva över ost. In i ugnen en 15-20 minuter. Servera med ris och söt mango på glasburk.
Varför jag kallar detta för en 80-talare är därför att man har HP-sauce. Det använder man aldrig längre eller……….