torsdag 8 april 2010

Ullas räkrätt

När Djurgården leder med 4 mål mot 0 mot Linköping så är det dags att göra ett förslag till räkrätt inför lördagen. När våren kommer och därmed värmen så kan det vara läge för en inte så bastant måltid. Den här rätten kan uppfattas som lite besk men uppfriskande för den innehåller grapefrukt.
I alla fall…..


500 gr skalade räkor
1 blodgrapefrukt
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 ½ dl grädde
½ hönsbuljongtärning
1 msk pressad limesaft
½ msk honung
1 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
Skala grapefrukten o skär ut hinnfria klyftor. Viktigt moment för grapefrukten skall kunna falla sönder
Halvera klyftorna. Strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Vispa ihop grädde buljongtärning, limesaft, honung, ingefära o sambal oelek i en kastrull.
Koka upp o låt koka ca 3 minuter.
Fräs purjo, vitlök o räkor hastigt i smör i en stekpanna
Rör ner detta i såsen tillsammans med grapefrukten.
Servera med ris.

Vinvalet till denna rätt är inte så lätt med tanke på grapefrukten men man får inte vara så kräsen.
Trevlig kväll.
Själv drar jag till Hälsingland. (Sveriges vackraste landskap)