onsdag 24 februari 2010

Vinterordlista

Äntligen har vi fått en riktig vinter i denna del av landet. Synd bara att inte kommunikationerna fungerar utan störningar. Under min skoltid åkte jag buss och tåg till skolan men jag kommer inte ihåg att tågen var inställda på grund av snö och kyla. Det fanns lokaltåg och snälltåg. Ordet snäll kommer av tyskans schnell som betyder fort. På tal om ord så lär grönländskan ha mängder av ord som betyder snö. I Hälsingland hade vi också speciella ord vintertid som inte används här i stockholmstrakten. Här kommer en liten ordlista.

isflen = isfläck på vägen
snöklock = isbollar på vantarna
istickel = istapp på taket
datt = ett skidhopp byggd av granris och snö i skidbacken
dubbeldatt = två hopp efter varandra
lappglid = brun valla under skidorna när det var minusgrader
sparklåda = speciell låda för sparkar att ha småbarn i
Six-elitskida = löparskida gjord på Sundins skidfabrik i Hudiksvall
råttfällebindning = skidbindning som såg ut som en bygel som spände fast pjäxan med skidan
låg fästpunkt = ett sätt att kombinera slalomåkning och längdåkning med samma skidor
sparktåg = hopsatta sparkar till ett tåg som man åkte utför med på vägen
kara vägen/skridskobanan = skrapa bort snö från väg eller skridskobana

söndag 21 februari 2010

Asiatisk räkstarter

Den här räkrätten brukar jag ha som förrätt. Om man är fyra personer och vill bjuda på en god middag så kan det här passa som en starter. Har ni sedan fyra kinesskålar att servera i så är det lite extra kul.
Tina upp 500 gr räkor och lägg i en skål
Hacka 3-4 salladslökar
Pressa en vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek (ni skall veta att sambal oelek är väldigt starkt. Pröva med lite mindre
1 tsk mald koriander
1 tsk riven ingefära
lite gurkmeja (om man har) Har aldrig fattat vitsen med gurkmeja.
1 tsk mald citronskal
4 tsk citronsaft
1 och ½ dl hackade osaltade rostade jordnötter
40 ml jordnötsolja, vanlig olja går kanske lika bra, har aldrig testat

Lägg räkorna i en bunke och blanda i salladslök, vitlök, ingefära, sambal oelek, koriander, gurkmeja, citronsaft, citronskal, och jordnötter. Låt sedan bunken stå övertäckt i kylen i en timme. Fräs sedan upp blandningen i en stekpanna med jordnötsolja i några minuter. Slå upp i skålar och om man vill kan man ha lite ris till.
Lycka till och hoppas att På Spåret kommer tillbaka efter OS.!

fredag 19 februari 2010

Fläskfilé på metervara

EU har nyligen godkänt att man får använda ett speciellt klister i kötthanteringen.
Det hela rör sig om att man skall kunna limma ihop olika köttstycken med ett godkänt köttlim. Det här tycker jag är ett jättebra framsteg. Man skall t.ex. kunna limma ihop fläskfiléer i en rad och sälja dessa på metervara. Man går till affären och säger att jag vill ha 2,5 meter fläskfilé och så mäter handlaren upp med måttstock. Det är omöjligt att se skarven i fläskfilén med blotta ögat säger experter. Om vi nu tänker oss att vi har gäster där inte alla gillar kött,då skulle man kunna limma ihop en oxfilé med en kyckling för att tillfredställa alla. Och tänk vilken smaksensation att limma ihop en prinskorv med en fläskkotlett. Det skulle se ganska kul ut eller hur.
Jag vet att det är fredag idag och ni sitter antagligen och väntar på en räkrätt. Men ni får vänta till imorgon för det är ju ändå inte På Spåret ikväll…

måndag 15 februari 2010

Semlor

I dag är det Fettisdag. Fettisdag är alltid dagen före Askonsdagen då vi kristna inleder fastetiden fram till påsk Man ska alltså äta upp sig inför en lång tid utan frosseri och då är väl ett alternativ att äta semlor. Vi har haft en kung som föråt sig på semlor och sen har vi Ture Sventon som alltid åt semlor.
Så här gör jag när jag äter semlor. Jag hettar upp mjölk i en kastrull så att mjölken kokar. Häller upp mjölken på en tallrik. Sockrar och kryddar mjölken med rikligt med kanel. När mjölken fått lite skinn på sig släpper jag ner semlan. Den ska vara urgröpt och det urgröpta skall blandas med mandelmassa till en klump som sen stoppas tillbaka i bullen. Sen på med rikligt med vispgrädde och sen locket. Man väntar att äta tills semlan sugit åt sig mjölken.
Alla tycker säkert inte om den här modellen av semmelätning utan det finns andra varianter. Jag har spånat.
Det finns chokladsemlor bakade av choklad och med chokladgrädde. Det finns semlor för veganer. Bakade på sojamjölk. Speciella minisemlor för bantare. Stora som 2-kronor om ni nu minns hur stora de var. Allergiker har fått en speciell semla med laktos och glutenfri mjölk. Det finns något som kallas för sportsemlor med vanilj och kardemumma. Ja nu är det bara och välja och vraka och frossa för på onsdag då är det stopp.

fredag 12 februari 2010

Emmas svarta pastaräkrätt

Fredag och räkrätt. Det blir en romantisk middag för två på Alla Hjärtans Dag.
Det här att man har SVART pasta betyder inte att man har en sorgemåltid på Alla Hjärtans dag. Tvärtom. Svart har nyligen blivit utsedd till den sexiga färgen. Mycket svart är det på catwaken.

500 g stora oskalade räkor
50 g smör
2 msk färsk riven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
½ kruka hackad persilja
nästan 1 kruka färsk koriander
5 st hackade soltorkade tomater. Grovhacka dessa.
SVART pasta ( t ex Zetas, finns i välsorterade IBA-butiker)
- Skala räkorna och ställ åt sidan.
- Stek ihop alla ingredienserna utom räkorna och koriander. Koka pastan. Rör ner räkorna och allt i pastan. Klipp ner färsk koriander

Ät och njut och sen blir det …….PÅ SPÅRET.

torsdag 11 februari 2010

Internpostkuvert kontra bevakningar

En sak som jag brukar bli lite nostalgisk över när jag ser tillbaka på min kommunala gärning är alla internpostkuvert som jag fått. Internpostkuvert var bruna påsar med hål i som man skickade till berörda personer. Varför det var hål i kuverten begrep jag aldrig. Jag hade en arbetskamrat i en annan förvaltning som tydligen använde en speciell parfym för när man fick ett internpostkuvert från henne så fylldes hela mitt rum av väldoft. Alltnog. Nu är den tiden förbi och nu lutar man sig mot datatekniken. Idag använder vi oss av något som kallas bevakningar. Via datorn skickar man meddelanden om vad som sker. Ibland fungerar inte detta. Ej tillräcklig datakunskap, brister i tekniken vad vet jag. Men nu har jag kommit på ett sätt att revolutionera detta skickande av meddelande. Inga internpostkuvert. Inga datorer.
Man gör helt enkelt så här. Arbetslösa personer placeras ut på strategiska platser i kommunen.
Chefen för Solgläntans äldreboende öppnar fönstret och ropar ut i luften. ”KALLE JONSSON HAR FLYTTAT IN PÅ SOLGLÄNTAN” Ljudvågorna fortplantar sig genom luften och når korsningen Tvetavägen-Stålhamravägen och där står en person som snappar upp meddelande och ropar vidare. ”KALLE JONSSON HAR FLYTTAT IN PÅ SOLGLÄNTAN”. I Mariekällbacken står nästa person och ropar vidare, och så här fortsätter det tills ljudvågorna når Lunahuset där jag sitter. Nackdelen för mig är att jag måste arbeta med öppet fönster.

söndag 7 februari 2010

Det deppiga Norrala.

Om man skall ge en benämning på den tid som vi nu lever i så är väl resor ett bra ord. Alla reser till alla jordens hörn.
Den 12 maj 1732 startade Carl von Linne en resa från Uppsala till Lappland. Det var på uppdrag av Kungliga Vetenskapsakademien i Uppsala. Allt under resan skulle dokumenteras. Jordarter, flora, djurarter och om detta finns att läsa i boken Lapplandsresan. Det är så kul för man får följa Carl från plats till plats. Han färdas genom Uppland förbi Tierp upp mot Gästrikland, förbi Älvkarleby och upp till Hälsingland. Här tar han sig över Ljusnan och till Söderala där han dokumenterar gamla gravar. Sedan till Norrala men här regnar det, skriver Carl. Typiskt depp-Norrala. Därnäst kommer han till Enånger där jag är född. Han tar in på ett gästgiveri. Detta hus finns fortfarande kvar och ligger bredvid E4an. Så här beskrev Carl von Linne hälsingarna. ”Folket fann jag här gemenligen vara större än annorstädes, besynnerligen manfolken. Jag frågade efter, om de dia mer än andra, det de svarade tu och ofta halv 3 dje år. Foket är humant, har täckta hus, bättre byggda än på annor ställen”
Så fortsätter Linné sin resa norrut upp mot Lappland.
Den 10 oktober kommer han tillbaka till Uppsala och då lär han ha sagt…”Va’ skönt att vara tillbaka, men i Norrala där var det deppigt”

torsdag 4 februari 2010

Hot skaldjurssoppa

Snart fredag. Vad blir det nu?
Först skulle jag vilja hälsa till de av mina barn som är i fjällen den här veckan. Ni skall veta att Södertälje i dag är en belägrad stad. Det har snöat och snöat och hela stan är tyst och ljudlös och folk hoppar runt i snödrivor. Alltnog - räkrätt. Men på grund av det vintriga vädret får det bli en hot skaldjurssoppa:

200 gr stora räkor. Jag brukar köpa stora räkor i burk på ICA. Vill man snobba kan man ta scampi. 15 st musslor i nät. Se till att de lever och är tillslutna. 200 gr torskfilé.
1 röd chilifrukt, några strån citrongräs, 3 schalottenlökar, 1 msk riven ingefära, ½ msk riven vitlök. 7 dl hönsbuljong (ta vanliga buljongtärningar), 1 burk kokosmjölk, saft av en lime (spar skalet och hacka det), en knippa gräslök, 1 paket sockerärtor, salt o peppar.

Finhacka chili, citrongräs o schalottenlök. Fräs chili, citrongräs, schalottenlök, ingefära och vitlök i en stekpanna med rapsolja. Häll sedan denna röra i hönsbuljongen. Häll i kokosmjölken. Låt detta sjuda runt 15 minuter. Häll i limen samt limeskalen.
Lägg i räkorna, musslorna och bitar av torsken och låt sjuda 2-3 minuter. Tillsätt sockerärtor samt gräslök. Salta efter behag. Man får inte stormkoka för då kokar torsken sönder.
Det här blir supergott.
Och sen…..På Spåret.

tisdag 2 februari 2010

Njutning

Man delar ofta in oss människor i två grupper. För eller emot. Vid sådana tillfällen så hamnar jag alltid i den udda gruppen. Ex. Åka till Thailand – inte åka till Thailand. Sitta där i en bungalow och äta kyckling, nej det är inget för mej. Städa – inte städa. Jag gillar att städa. Man kör med olika maskiner och byter dammsugarfilter och slänger onödiga prylar och ibland nödvändiga prylar för min fru. DET är kul. Duscha – bada. Jag är en badare. Varje kväll badar jag i ett stort badkar. Det västa jag vet är att hoppa in i en dusch. Man fryser och halkar och all njutning uteblir. Måndag, tisdag onsdag, torsdag (och även lördag och söndag) fyller jag bara i lite vatten i karet för man har kanske lite bråttom men på fredag - då är det vatten ända upp till kanten och så glider man ner i karet.
Jag gav mig själv en julklapp en gång och då skrev jag ett rim:
’Tänd ett ljus och låt det brinna
häll upp ett glas rött
men låt inte vattnet stå och rinna’
Den julklappen var ställning som man placerar över badkaret med hållare för ett glas rött och för ett stearinljus. Det här är skönt INNAN räkrätten tillagas…

måndag 1 februari 2010

Lördagsångest

I lördags vaknade jag med en fruktansvärd ångest. Det var ju lördag men det var inte den där vanliga ångesten utan något annat. Det var ett tryck över bröstet och nu tänkte jag att nu är det nog en hjärtinfarkt på väg. Kaffet blev för svagt som jag kokade och ägget blev för löst till frukostmackan. Vad är detta? Det var som om någon lagt ett stort lock över hela mitt liv.
Då kom jag på det. Agneta Sjödin åkte ur Let´s Dance. Hur i herrans namn kunde hon göra det? Alla individer som rör sig kring mig och som röstar, har inte dessa något taktsinne? Har inte dessa något hum om stil och grace? Tråkigt var det i alla fall. Jag som hade förberett en blogg om Agnetas snälla pappa som jag känner. Nu kan jag ju inte skriva om honom. Men livet får väl gå vidare.