måndag 15 februari 2010

Semlor

I dag är det Fettisdag. Fettisdag är alltid dagen före Askonsdagen då vi kristna inleder fastetiden fram till påsk Man ska alltså äta upp sig inför en lång tid utan frosseri och då är väl ett alternativ att äta semlor. Vi har haft en kung som föråt sig på semlor och sen har vi Ture Sventon som alltid åt semlor.
Så här gör jag när jag äter semlor. Jag hettar upp mjölk i en kastrull så att mjölken kokar. Häller upp mjölken på en tallrik. Sockrar och kryddar mjölken med rikligt med kanel. När mjölken fått lite skinn på sig släpper jag ner semlan. Den ska vara urgröpt och det urgröpta skall blandas med mandelmassa till en klump som sen stoppas tillbaka i bullen. Sen på med rikligt med vispgrädde och sen locket. Man väntar att äta tills semlan sugit åt sig mjölken.
Alla tycker säkert inte om den här modellen av semmelätning utan det finns andra varianter. Jag har spånat.
Det finns chokladsemlor bakade av choklad och med chokladgrädde. Det finns semlor för veganer. Bakade på sojamjölk. Speciella minisemlor för bantare. Stora som 2-kronor om ni nu minns hur stora de var. Allergiker har fått en speciell semla med laktos och glutenfri mjölk. Det finns något som kallas för sportsemlor med vanilj och kardemumma. Ja nu är det bara och välja och vraka och frossa för på onsdag då är det stopp.