Snart fredag. Vad blir det nu?
Först skulle jag vilja hälsa till de av mina barn som är i fjällen den här veckan. Ni skall veta att Södertälje i dag är en belägrad stad. Det har snöat och snöat och hela stan är tyst och ljudlös och folk hoppar runt i snödrivor. Alltnog - räkrätt. Men på grund av det vintriga vädret får det bli en hot skaldjurssoppa:
200 gr stora räkor. Jag brukar köpa stora räkor i burk på ICA. Vill man snobba kan man ta scampi. 15 st musslor i nät. Se till att de lever och är tillslutna. 200 gr torskfilé.
1 röd chilifrukt, några strån citrongräs, 3 schalottenlökar, 1 msk riven ingefära, ½ msk riven vitlök. 7 dl hönsbuljong (ta vanliga buljongtärningar), 1 burk kokosmjölk, saft av en lime (spar skalet och hacka det), en knippa gräslök, 1 paket sockerärtor, salt o peppar.
Finhacka chili, citrongräs o schalottenlök. Fräs chili, citrongräs, schalottenlök, ingefära och vitlök i en stekpanna med rapsolja. Häll sedan denna röra i hönsbuljongen. Häll i kokosmjölken. Låt detta sjuda runt 15 minuter. Häll i limen samt limeskalen.
Lägg i räkorna, musslorna och bitar av torsken och låt sjuda 2-3 minuter. Tillsätt sockerärtor samt gräslök. Salta efter behag. Man får inte stormkoka för då kokar torsken sönder.
Det här blir supergott.
Och sen…..På Spåret.