Den här räkrätten brukar jag ha som förrätt. Om man är fyra personer och vill bjuda på en god middag så kan det här passa som en starter. Har ni sedan fyra kinesskålar att servera i så är det lite extra kul.
Tina upp 500 gr räkor och lägg i en skål
Hacka 3-4 salladslökar
Pressa en vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek (ni skall veta att sambal oelek är väldigt starkt. Pröva med lite mindre
1 tsk mald koriander
1 tsk riven ingefära
lite gurkmeja (om man har) Har aldrig fattat vitsen med gurkmeja.
1 tsk mald citronskal
4 tsk citronsaft
1 och ½ dl hackade osaltade rostade jordnötter
40 ml jordnötsolja, vanlig olja går kanske lika bra, har aldrig testat
Lägg räkorna i en bunke och blanda i salladslök, vitlök, ingefära, sambal oelek, koriander, gurkmeja, citronsaft, citronskal, och jordnötter. Låt sedan bunken stå övertäckt i kylen i en timme. Fräs sedan upp blandningen i en stekpanna med jordnötsolja i några minuter. Slå upp i skålar och om man vill kan man ha lite ris till.
Lycka till och hoppas att På Spåret kommer tillbaka efter OS.!